Singapore Arilines

Great Way To Fly

A valaha regionális légitársaságként induló Singapore Airlines az elmúlt évtizedekben a világ egyik vezető utas- és teherszállítójává nőtte ki magát.  2017-ben ünnepelte fennállásának a 70. évfordulóját. Ma modern és fiatal gépparkkal / gépek átlagéletkora 7,5 év/ rendelkezik, bázisa pedig a szingapúri Changi repülőtér – melyet rendre a világ legjobb repülőterének nyilvánítanak – átszállópontként, kapuként szolgál Ázsiába és az azon túli célállomásokra.  A Singapore Airlines a Star Alliance légiszövetség tagja.

 

Szorosabb kereskedelmi együttműködés a Singapore Airlines és a Garuda Indonesia között

 

 2024. május 22.

 

A két légitársaság elmélyíti partnerségét, hogy törzsutas programjukban kölcsönös előnyöket kínáljanak és megvizsgálják az Indonézia és Szingapúr közötti járatok bevétel megosztási lehetőségeit a hatósági jóváhagyások függvényében.

 

A megállapodás elindulásakor a GarudaMiles és a Krisflyer törzsutasok számára lehetővé válik, hogy mérföldeket gyűjtsenek és váltsanak be a két légitársaság által üzemeltett code-share járatokon, a bevétel megosztási megállapodás pedig támogatni fogja a közös kapacitásnövekedést és jelentős lépés a tervezett kereskedelmi vegyesvállalati megállapodásban.

 

Jelenleg a Garuda Indonesia a Singapore Airlines járatait használja Szingapúr és Bali, Jakarta, Medan és Surabaya indonéz városok között, valamint a Szingapúr és Johannesburg, London (Heathrow) illetve Mumbai közötti hosszú távú útvonalakon. A SIA a Garuda Indonesia járatain használ code-share járatszámokat Szingapúr és Bali, Jakarta és Surabaya között.

Tovább bővül a flotta és az útvonalhálózat

 

 2024. május 16.

 

2024. március 31-én a SIA csoport flottája 200 repülőgépből állt (142 SIA utasszállító, 7 cargo és 51 Scoot repülőgép), átlagos életkoruk 7 év 3 hónap. Áprilisban 1 Airbus 350-900-as és két Embraer E190-2 érkezett meg és a SIA csoport 89 repülőgépre adott már le rendelést. SIA és Scoot utasszállító járatokkal összesen 35 ország 118 célállomása érhető el.

Az idei nyári menetrendben (március 31 – október 26.) jelentősen bővül a kapacitás az ázsiai járatok mellett Barcelona, Róma, Milánó irányába.

Áprilisban elindult a Szingapúr-Brüsszel járat, amelyet júniusban Szingapúr-London (Gatwick) követ.

A Singapore Airlines csoport történetének legmagasabb teljes éves működési és nettó nyereségét könyvelheti el

 

 2024. május 16.

 

A légi közlekedés iránti erőteljes kereslet rekord utasbevételt és kihasználtsági tényezőt eredményezett. A SIA és a Scoot együttesen 36,4 millió utast szállított, ami 37,6%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az utasforgalom 26,6%-kal nőtt, meghaladva a 22,9%-os kapacitásbővülést. Ennek eredményeként a Csoport utaskihasználtsági tényezője (PLF) 2,6 százalékponttal rekord 88,0%-ra javult. A SIA 87,1%-os, a Scoot 91,2%-os PLF-et regisztrált. A csoport bevétele 1238 millió dollárral (+7,0%-kal az előző év azonos időszakához képest) rekordszintre, 19013 millió dollárra emelkedett. A repült utasok bevétele 2319 millió dollárral (+17,3%) 15685 millió dollárra nőtt, annak ellenére, hogy az utasok hozama 7,6%-kal csökkent.

Bár a csoport kiadásai 1202 millió dollárral (+8,0%) 16285 millió dollárra nőttek, a működési eredmény rekord 2728 millió dollárt ért el, ami 36 millió dollárral, 1,3%-kal több, mint egy évvel korábban. A SIA csoport nettó eredménye 518 millió dollárral (+24,0%) 2675 millió dollárra javult.

 

Az Igazgatóság részvényenként 38 cent végső osztalékot javasol a 2023/24-es pénzügyi évre. A 2023. december 22-én kifizetett részvényenkénti 10 cent osztalékkal együtt a 2023/24-es pénzügyi év teljes osztaléka részvényenként 48 cent lesz. A 2024. július 29-i rendes közgyűlésen a részvényesek jóváhagyásával a végső (adómentes, egyszintű) osztalékot 2024. augusztus 21-én fizetik ki a részvényesek számára 2024. augusztus 2-tól.

Megújulnak a premium economy osztály szolgáltatásai

 

 

 2024. március 18.

 

A Singapore Airlines bejelentette, hogy 2024. március 31-től megújuló, kibővített étel- és italkínálattal és új fedélzeti pipere szettel várja utasait premium economy osztályon.

 

A SIA több mint 200 új előételt, főételt és desszertet fejlesztett ki a fedélzeti étkezések bővítésének érdekében. A prémium turistaosztályú ételek szezonális előételből, főételből, kenyérből, desszertből, sajtból és kekszből állnak. Felszállást követően az utasoknak egy pohár Charles de Cazanove Brut Tradition NV pezsgőt szolgálnak fel. A menükártyán megtekinthetik a járatukon elérhető ételek, harapnivalók és italok széles választékát.

 

A megújult kenyérkínálatban croissant is szerepel majd reggelire, de választható fokhagymás zsemle ebédre, vacsorára. Az új előételek közé tartozik a fokhagymás sült garnélarák füstölt aiolival és a Patatas Bravas (spanyol sült burgonya), a brokkolisaláta forró füstölt lazaccal, valamint a japán hideg tészta szezonális variációi soba szósszal. Az utasok két főétel közül választhatnak, akár nemzetközi, akár az ázsiai konyhát részesítik előnyben. Továbbra is elérhető a Book the Cook szolgáltatás kb. 20 féle menüje, mely legkésőbb 24 órával indulás előtt rendelhető. A desszertként válaszható csokoládés, mascarpone krémes vagy almás túrótorta elmaradhatatlan kísérői egy kis szelet csokoládé, minőségi sajt és keksz.

A borszakértők által válogatott borok és egyéb alkoholos italok mellett az utasok a fedélzeten megkóstolhatják Szingapúr ikonikus koktélját, a Singapore Sling-et is.

 

Az ételeket elegáns, egyedi készítésű porcelán étkészletre tálalva szolgálják fel.

 

A légitársaság a 7 óránál hosszabb járatokon az amerikai, környezetbarát és fenntartható termékek készítésével foglalkozó „Out of the Woods” által összeállított piperetáskát biztosítja premium economy utasai számára. A piperetáska környezetbarát, a papucs újrahasznosított PET anyagokból készült, az ajakbalzsam lebomló csomagolást kapott.

 

A Singapore Airlines 2015-ben vezette be a premium economy kabint, a mostani átfogó megújítás garantálja, hogy továbbra is magas szintű szolgáltatást biztosítsanak utasaik számára.

Premium Economy osztály


Szingapúr-Brüsszel járat indul a 2024-es nyári menetrendben

 

 2023. szeptember 12.

 

A Singapore Airlines 2024. április 4-én új közvetlen járatot indít Szingapúrból Brüsszelbe, ezzel 20 év kihagyás után tér vissza a belga fővárosba. Az új útvonalon Airbus 350-900s géptípus közlekedik majd 253 üléssel, 3 kiszolgálási osztállyal: 42 business, 24 premium economy és 187 economy férőhellyel.

 

A hatósági jóváhagyások függvényében a járat SQ304 számmal hétfői, szerdai, pénteki és vasárnapi napokon üzemel Szingapúrból 23:55-ös indulással (helyi idő szerint) és SQ303 járatszámmal hétfői, keddi, csütörtök és szombati napokon 12:10-kor indul vissza Brüsszelből. Ezzel a járattal 13-ra nő az európai járatok száma, ami jelzi a légitársaság elkötelezettség a régió minél jobb összeköttetésének biztosítására.

 

A Budapestről induló utasoknak a Brussels Airlines járatai biztosítanak csatlakozást az új járathoz Szingapúr vagy az azon túli célpontok eléréséhez.  A járatok foglalása és a jegyek vásárlása 2023. szeptember 13-tól lehetséges.

Jelentős útvonalhálózat bővítés a 2024. évi nyári szezonban

A megnövekedett kereslet kiszolgálása érdekében a Singapore Airlines a 2024. március 31 – október 26. közötti nyári menetrendben nagy mértékben növeli járatainak számát a kulcsfontosságú piacokon.

 

  • 2024. március 31-től visszatér az Airbus A380-as géptípus a Szingapúr – Frankfurt útvonalra (SQ325/SQ326).
  • Újra közvetlen járat közlekedik majd Szingapúr és Barcelona között heti kétszer, de megmarad továbbra is a heti 3 járat Szingapúr-Milánó-Barcelona útvonalon.
  • 2024. július 1-től Koppenhága és Szingapúr között napi járatok üzemelnek, szemben a pandémia előtti heti 4 járattal.
  • Heti ötre emelkedik a Szingapúr-Manchester-Houston és heti 4-re a Szingapúr – Seattle járatok száma.
  • Heti 4 alkalommal, a jelenlegi Boeing 737-8 helyett a nagyobb, A350-900-as közlekedik majd Szingapúrból Cairns-be és naponta indul járat Darwin-ba, Melbourne-be és Perth-be. Jelentősen nő a kínai, indiai, japán, vietnámi és malajziai járatok száma. Szingapúrból a hét minden napján elérhető lesz a Maldív-szigetek.

A Singapore Airlines a világ legjobb légitársasága 2023-ban

Idén ötödik alkalommal nyerte el a Singapore Airlines a Skytrax World Award díjátadón a legjobb légitársaságnak járó címet. Emellett első helyen végzett a legjobb first class, a legjobb ázsiai légitársaság és a legjobb first class kényelmi szolgáltatások kategóriában is.

 

A Singapore Airlines fapados leányvállalata, a Scoot nyerte el a legjobb hosszú távú fapados légitársaság címet és második helyen végzett a világ legjobb fapados légitársasága kategóriában.

 

A Skytrax-díjak odaítélését megelezően több, mint 20 millió, 100 különböző nemzetiségű utazó több, mint 325 légitársaságot értékelt 2022 szeptembere és 2023 májusa között. A díjat Mr Goh Choon Phong, a légitársaság vezérigazgatója vette át Párizsban, 2023. június 20-án. Beszédében megerősítette, hogy a Singapore Airlines továbbra is elkötelezett az innováció, a termékekbe és szolgáltatásokba történő befektetés illetve a világszínvonalú szolgáltatás nyújtása mellett.

 

A Singapore Airlines kiterjeszti az ingyenes WIFI szolgáltatást minden utasára

A Singapore Airlines 2023. július 1-től ingyenes és korlátlan wifi-t nyújt minden szolgáltatási osztályon, beleértve a premium economy és economy osztályt. A szolgáltatás gyakorlatilag a légitársaság összes géptípusán és teljes útvonalhálózatán elérhető lesz. Az utasok az utazás alatt végig kapcsolatban maradhatnak szeretteikkel, dolgozhatnak vagy követhetik a legfrissebb híreket és a közösségi médiát, akár 36000 láb magasságból.

 

A szolgáltatás igénybevételéhez nincs más teendőjük, mint megadni Krisflyer törzsutas számukat a foglalásban vagy az online bejelentkezésnél. Akik még nem tagjai a Krisflyer programnak, ingyenesen csatlakozhatnak az utazás előtt online vagy akár regisztrálhatnak a repülőút alatt a fedélzeten is.

 

A suite, first és business class utasok már február óta élveztheti a korlátlan wifi szolgáltatást, eddig a premium economy vagy economy osztályon utazó Krisflyer tagoknak 3 illetve 2 óra ingyenes internet elérést biztosítottak a fedélzeten.

Ingyenes szingapúri városnézés a Szingapúrban átszálló utasoknak

A két évig tartó kényszerű szünet után a Singapore Airlines, a Changi Airport és a Singapore Tourism Board a mai naptól újra ingyenes szingapúri városnézési lehetőséget kínál az átszálló utasoknak. A korábban is elérhető városnéző túrák – Városlátogatás, Örökség túra és „Jewel” túrák – megújultak és új látnivalókat is tartalmaznak.

 

A túrák időtartama 2,5 óra, a hét minden napján elérhetők és a tervek szerint a számuk fokozatosan napi kilencre emelkedik. A világjárvány előtt a Changi repülőtéren megforduló utasok 30%-a átszálló utas volt. Az első ingyenes városnézés 1987-ben indult, 2019-ben már több mint 80.000 utas vett részt valamelyik túrán.

 

A Városlátogató túra (City Sights Tour) útvonala különböző műemlékeken keresztül mutatja be a város fejlődését. Az örökség túra (Heritage Tour) – mely júniustól indul – bepillantást enged a China Town-on, az Arab Street-en és a Haji Lane-en keresztül a város multikulturális világába. A megújult Jewel túrán (Jewel Tour) a megszokott népszerű attrakciókon kívül helyi élelmiszermárkákat ismerhetnek meg a látogatók és részt vehetnek a Changi Experience Studio repülőtéri tematikájú interaktív kiállításán.

 

A teljesen új Changi közeli túra (Changi Precinct Tour) a repülőtér keleti részét található érdekességeket mutatja be, a résztvevők megcsodálhatják Changi kisvárosát és a Changi tengerpartot is, bepillanthatnak a helyiek életébe távol a város nyüzsgő zajától.

 

A túrák szervezésére és lebonyolítására a Montser Day Tours-t nevezték ki. A Changi repülőtér oldalán a kiválasztott városnézés előre foglalható azok számára, akinek az átszállási ideje legalább 5,5 óra.

További információ és az útvonalak elérhetők a  a Free Singapore Tour oldalon.