airBaltic, a Baltikum vezető légitársasága

Az airBaltic ún. hibrid légitársaság, ötvözi a fapados és hagyományos modell tulajdonságait: választható többféle árkategória turista osztályon vagy magas színvonalú business osztály a hozzá tartozó kiegészítő szolgáltatásokkal.


Minden útvonalon a legújabb Airbus A220-300 géptípussal repül, amely a korábbi géptípusokhoz képest szélesebb üléssel, nagyobb ablakokkal, a kézipoggyász számára nagyobb tárhellyel rendelkezik, így garantáltan javul az utazási élmény. Jellemzője, hogy rendkívül halk, negyed annyira zajos, mint egy átlagos repülőgép, és egyben jelenleg a „legzöldebb”, környezetet kímélő géptípus.

 

2024. februárjában az airBaltic Rigában átvette 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét is. Ez az airBaltic által megrendelt 50 darab Airbus A220-300 része. Ezen kívül a légitársaság 30 opcióval és vételi joggal rendelkezik még ugyanerre a repülőgéptípusra. A további ilyen típusú gépek rendelésével 2030-ra az airBaltic Európa legnagyobb Airbus A220-300 repülőgépek üzemeltetőjévé válik.

 

 

  

Repülőjáratok Budapestről

Fedezze fel Rigát!

 

2024. március 31-től a nyári szezonban heti 3 közvetlen járat (hétfő, csütörtök és vasárnap) közlekedik Budapest és Riga között, még több csatlakozási lehetőséget biztosítva a balti és skandináv országokba!

 

Lettország fővárosa, Riga egy kicsit fehér folt a városlátogatásra tervezett desztinációk térképén, pedig mindenképpen megér egy látogatást. Gyönyörűen felújított óvárosa, Vecriga, az Unesco Világörökségi listáján is szerepel, változatos, sok évszázados építészetével és számos kulturális programjával az egyik leginkább ajánlható, megfizethető úti cél.  A jobbnál jobb éttermek  az északi konyha jellegzetes alapanyagaiból kínálnak igazi kulináris élvezetet. Garantált, hogy kellemes csalódásban lesz része az idelátogatóknak.

 

 

A jelenleg elérhető útvonalakról itt található bővebb információ.

Hova repülhet velünk?

Rigán túl 130+ további úti cél!

Az airBaltic járatokkal számos Rigán túli városba is el tudunk jutni. Rövid csatlakozással érhető el a szomszédos Tallinn, Vilnius, Helsinki, de a Baltikumon túl is szép számú.

 

Az airBaltic több mint 130 útvonalat üzemeltet Rigából, Tallinnból, Vilniusból, Tamperéből és szezonálisan Gran Canaria városaiból, és a légitársaság útvonalhálózatának számos desztinációjához kínál csatlakozást Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a kaukázusi régióban.

  

A fedélzeten - felár ellenében - felszolgált ételek és italok kiváló minőségűek, megfizethetőek. A lett konyha egyébként is méltó versenytársa a skandináv konyhaművészetnek, hiszen alapanyagban, az elkészítés módjában, tálalásban is nagyban hasonlít a skandináv konyhához, ami valljuk be, egyértelmű garancia a minőségre.

 

Business osztályon utazóknak természetesen a fedélzeti ellátást és a feladott poggyászt is tartalmazza a repülőjegy. 

 

 

  

Kérje ajánlatunkat!

Büszkék vagyunk!

A tavalyi első helyet megőrizve, 2023-ban is az airBaltic kapta a "Kelet-Európa legjobb légitársasága" címet a Skytrax World Airline Award díjátadó gálán!

 

Code share megállapodást kötött az airBaltic és a Bulgaria Air

 

 2024. május 16.

 

Lettország nemzeti légitársasága, az airBaltic és a Bulgaria Air code-share megállapodást kötött, melynek eredményeként mindkét légitársaság utasainak nagyobb rugalmasságot biztosítanak Lettország és Bulgária közötti utazás esetén.

Martin Gauss, a légitársaság vezérigazgató elmondta: „Nagyon örülünk a code-share megállapodásnak a Bulgaria Air-rel, nem sokkal azután, hogy megnyitottuk a Riga-Szófia járatot. Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy az airBaltic utasok igénybe vegyék a Bulgaria Air hálózatát, a Bulgaria Air utasai számára pedig könnyen elérhetővé vált az airBaltic összes európai járata.”

 

Hristo Todorov, a Bulgaria Air Igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Ezzel a code-share együttműködéssel utasaink zökkenőmentes kapcsolatokat élvezhetnek hálózataink között, új utazási lehetőségeket nyitva Európa-szerte, közvetlen járatok révén Rigából olyan kulcsfontosságú skandináv célpontokra, mint Stockholm, Oslo, Koppenhága és Helsinki. Ezek az útvonalak tovább erősítik elkötelezettségünket amellett, hogy kivételes szolgáltatást és összeköttetést biztosítsunk a bolgár utasok számára.”

 

2024 közepén megújul és új funkciókkal bővül a légitársaság mobil applikációja, könnyebben kezelhetővé téve a foglalások, járatok nyomon követését, extra szolgáltatások hozzáadását és a digitális beszállókártya elérését. A jelenlegi applikációt már több mint 250.000 felhasználó vette igénybe éves szinten és több mint 150 ezren havi rendszerességgel használják.

 

Az airBaltic járataival már több mint 130 desztináció érhető el Riga, Tallinn, Vilnius, Tampere és Gran Canaria (szezonális) bázisról, jó lehetőséget biztosítva Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika irányába.

Megérkezett a 47. Airbus A220-300

 

2024.február 22.

 

2024. február 13-án az airBaltic lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú, YL-ABU néven lajstromozott repülőgépét. Ez az első Airbus A220-300 szállítás 2024-ben, a légitársaság által megrendelt 50 darab Airbus A220-300 egyike. Ezenkívül 2023 novemberében az airBaltic határozott adásvételi szerződést jelentett be további 30 darab Airbus A220-300 típusú repülőgépre, illetve további 20 azonos típusú repülőgép vásárlási jogával rendelkezik.

 

Az airBaltic eddig több, mint 14 478 000 utast szállított Airbus A220-300 típusú repülőgépeivel, több mint 160 000 teljesített repüléssel, 352 000 blokkórában. 2023-ban az airBaltic mintegy 4,5 millió utast szállított, vagyis 36%-kal többet, mint 2022-ben. Az elmúlt 12 hónapban a légitársaság több mint 44 000 járatot hajtott végre, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban. A növekedés januárban sem állt meg, a légitársaság 2024 januárjában 287 900 utast szállított, ami 16%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest.

 

2020 májusa óta az airBaltic minden járatát egyetlen repülőgéptípussal – Airbus A220-300-assal – üzemelteti. Ez a géptípus messze felülmúlta a vállalat elvárásait, jobb általános teljesítményt, üzemanyag-hatékonyságot és kényelmet kínál mind az utasok, mind a személyzet számára. Ez a repülőgép kiváló repülési élményt biztosít, olyan előnyökkel, mint a szélesebb ülések, a nagyobb ablakok, a több kézipoggyász az utastérben, a továbbfejlesztett mosdók és még sok más.

 

Ezen túlmenően az Airbus A220-300 lényegesen halkabb is - az előző generációs repülőgépekhez képest kétszer kisebb zajszinttel. Fontos kiemelni, hogy jelenleg ez a világ leghatékonyabb kereskedelmi repülőgép típusa, amely átláthatóan deklarálja az életciklus-környezetre gyakorolt hatását, és az előző generációs repülőgépekhez és iparhoz képest 25%-kal, illetve 50%-kal segít csökkenteni a CO2- és NOX-kibocsátást.

Az airBaltic üzemelteti a második legfiatalabb flottát Európában

 2024. február 6.

 

A ch-aviation értékelése alapján az airBaltic légitársaságé a második legfiatalabb flotta Európában, 3,54 éves átlag életkorral. A ch-aviation díjjal világszerte elismerik azokat a légitársaságokat, melyek fiatal, modern és hatékony flottát üzemeltetnek. Adatbázisuk 4.800 légitársaság, 77.000 repülőgépének adatait tartalmazza.

Martin Gauss, az airBaltic elnök-vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk, hogy sorozatban második alkalommal kapjuk meg ezt az elismerést és Európa egyik legfiatalabb flottájával rendelkezünk. Március 5-én hozzuk nyilvánosságra a 2023-as év végleges pénzügyi eredményeit, de az előzetes adatok 668 millió eurós bevételt és 34%-os növekedést jeleznek a 2022-es évhez képest. Az airBaltic 2023-ban megközelítőleg 44.000 járatot hajtott végre és 4,5 millió millió utast szállított. Az Airbus 220-300 géptípus működésünk gerince és sikerünk egyik kulcsa. Jelenleg 30 gépre van adásvételi szerződésünk és további 20 gépre vásárlási jogunk.”

 

2024/25 telén is Gran Canaria lesz az egyik bázis

 

 2024. február 6.

 

Az idei sikerre való tekintettel, jövő télen is szezonális bázis lesz Gran Canaria, ahonnan 7 északi város (Oslo, Koppenhága, Tallinn, Riga, Tampere, Vilnius és Billund) lesz elérhető közvetlen járatokkal. A járatokat már tartalmazzák a foglalási rendszerek.

2023 októberében ünnepli az airBaltic fennállásának 28. évfordulóját.

„Lenyűgöző volt az elmúlt 28 év! Sok mérföldkövet értünk el ez idő alatt, büszke vagyok a légitársaságunkra és az elhivatott csapatunkra, amely az üzlet minden területéről gondoskodik” – mondta Martin Gauss, a légitársaság elnök-vezérigazgatója. „Mindezt nem tudjuk elképzelni a utasaink nélkül – legyenek akár hűséges törzsutasok, akár olyanok, akik első utazásukra készülnek velünk! Köszönjük a bizalmat és reméljük hamarosan találkozunk az airBaltic fedélzetén!” – tette hozzá.

 

Az airBaltic 1995 kora őszén jött létre a lett állam és a SAS Scandinavian Airlines megállapodásával. Az első járat 1995. október 1-én indult Riga és Stockholm között egy Saab SF340 géppel. Már abban az évben a légitársaság 4400 utast szállított, 209 járattal. Az elmúlt a 28 év alatt az airBaltic összesen már több mint 55 millió utassal és 880.000 járattal büszkélkedhet.

 

Jelenleg az airBaltic több mint 2400 alkalmazottat foglalkoztat, de a létszám a jubileumi hónapban el fogja érni a 2500-at. A dolgozók átlag életkora 35 év, a létszám 46% nő-a, 54%-a férfi, az átlagos szolgáltató idő 6 év és 7 kolléga az alapítás óta dolgozik a cégnél. A légitársaság több mint 100 járatot üzemeltet Riga, Tallinn, Vilnius és Tampere kiindulással és széles körű átszállási lehetőséget biztosít európai, közel-keleti, észak-afrikai és kaukázusi célállomásokra.

 

Új lehetőséggel bővül az airBaltic törzsutas programja, már a 2-16 év között gyerekek/fiatalok is gyűjthetnek pontokat utazásaik során a hozzájuk tartozó felnőtt airBaltic klubtag egyenlegére Friends&Family program keretében. A csatlakozási lehetőségről és a tagság előnyeiről az utasok a légitársaság weboldal tájékozódhatnak.

Új airBaltic bázis Gran Canaria-n a 2023/24-es téli szezonban

Az airBaltic légitársaság szezonális bázist nyit Gran Canaria-n Las Palmas-ban a közelgő téli szezonra, 2023. október végétől kezdődően.

A légitársaság két Airbus A220-300 típusú repülőgépe fog Gran Canaria repülőterén állomásozni és onnan 10 közvetlen útvonalat fog kiszolgálni, többek között: Riga, Koppenhága, Oslo, Tallinn, Tampere, Vilnius direkt járatokkal.

A szezonális bázis létrehozásával az airBaltic a téli napsütéses és szabadidős igényeket igyekszik majd kiszolgálni, a már meglévő tenerifei járatok mellett.

Az airBaltic utasai mostantól fenntartható repülőgép-üzemanyagot is vásárolhatnak

Think Green, Fly Green

 

A lett airBaltic légitársaság - a fenntartható repülőgép-üzemanyag (Sustainable Aviation Fuel - SAF) légiforgalomban betöltött növekvő jelentőségének tudatosítása és a klímasemlegességi célok elérésének érdekében - fokozatosan lehetőséget kínál az utasoknak, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatást, az ún. ökológiai lábnyomot.

 

A fenntartható repülőgép-üzemanyag egy olyan üzemanyag, amely megfelel a repülési követelményeknek, fenntartható módon állítják elő és termelése során a kőolaj helyett alternatív nyersanyagokat használnak. Az airBaltic 2020 óta használ a fenntartható repülőgép-üzemanyagból, 2022-ben az üzemanyag körülbelül 4,4%-a tartalmazott SAF-kiegészítőket.

 

Figyelembe véve, hogy egyre növekszik azoknak az utazóknak a száma, akik számára fontos a környezettudatosság, így a légitársaság 2023. május 24-től lehetőséget ad az utasoknak, hogy hozzájáruljanak a fenntartható jövőhöz azzal, hogy opcionálisan a repülőjeggyel együtt SAF-t is vásárolnak, melynek ára a repülőjegyek típusától függően változik. Az airBaltic Club törzsutas tagoknak is lehetőségük lesz hűségpontjaik felhasználásával korlátlan mennyiségű SAF vásárlására.

Az airBaltic 12 hónapon belül beszerzi és felhasználja a felajánlott üzemanyagot.

 

A légitársaság kiemelt céljai között szerepel a szén-dioxid-semlegesség 2050-ig történő megvalósítására irányuló kötelezettségvállalás.  Bővebb információ  légitársaság weboldalán található.

 

 

 

Hasznos információk

Check-in

 

Az online /mobil check-in ingyenes és mindenképpen ajánlott is elvégezni, hiszen a repülőtéri check-in az alacsonyabb ártípusoknál (Green, Green plus) díjköteles (35EUR)

 

Bővebben

Fedélzeti szolgáltatás

  • Business osztályon a repülőjegy ára tartalmazza a fedélzeti ellátást, a napszaknak megfelelő hideg vagy meleg ételt és italokat.
  • Turista osztályon térítés ellenében vehető igénybe, és akár előre is megrendelhető.

 

Poggyász

Kézi poggyász: 

 

  • Business osztályon: két kézipoggyász, melynek egyenkénti mérete nem nagyobb, mint 55cm x 40cm x 23cm (max. 8 kg), beelértve a kerekeket, fogantyúkat. 
  • Turista osztályon 1 db, 8 kg-os kézipoggyász felvihető a fedélzetre (mérete max. 55x40x20 cm) + 1 személyes tárgy (max. 30x40x10 cm) összesen max. 8 kg

  

 

Feladott poggyász: 

 

  • Business osztályon 2 db feladott poggyászt (összsúly 46 kg) tartalmaz az ár
  • Classic turista osztályú díjtétel vásárlása esetén 1 db 23 kg súlyú poggyászt. 
  • Green és Green Plus árkategória esetén a poggyász csak felár ellenében adható fel. 

 

 

Bővebben

KAPCSOLAT

airBaltic képekben